't Is goed een keer geleefd te hebben : tachtigers over het alfabet van hun leven - De Vos, Carmen, ....-; Kersbergen, Wouter, ....- (Leuven : Van Halewyck, 2010)
In dit boek portretteren een auteur en een fotografe zeventien bekende en onbekende bejaarden uit Vlaanderen. Centraal staat de vergankelijkheid van het leven. In de inleiding schrijft de auteur dat hij samen met de fotografe op zoek gaat 'naar de ziel van tachtigplussers die, getekend door het loslaten van passie en actieradius, laveren tussen aanvaarding, ontkenning of sarcasme ten opzichte van eenieders eindigheid. Of ze vertoeven in de sobere sereniteit van berusting'. De geportretteerden praten over hun verleden, hun dagelijkse bezigheden, de hedendaagse tijd, hun houding tegenover ziekte en dood. Bij de bekende bejaarden zien we onder meer zangeres La Esterella, striptekenaar Marc Sleen en actrice Terry Van Ginderen. Daarnaast maken we onder anderen kennis met enkele bejaarde koppels, een pater en een oud-militair. De foto's zijn grofkorrelig en flets van kleur, en hebben de vertrouwdheid, maar ook de willekeur van familiefoto's. Samen met de gemoedelijke teksten zorgen ze voor een intieme sfeer. Een anekdotisch, soms humoristisch en soms droevig stemmend interviewboek over ouderdom en sterfelijkheid. © NBD Biblion
Portretten in woord en beeld van bekende en minder bekende Vlaamse ouderen.
Keywords: Ouderen