Het meisje zonder identiteit : twaalf jaar als kind overleven in Belgische asielcentra - Raczova, Klaudia, ....-; Liekens, Raf, ....- (Antwerpen : Manteau, 2013)
Klaudia komt, na roerige politieke gebeurtenissen, vanuit Slovakije terecht in België. Daar volgt een lange tocht van asielzoekerscentrum naar asielzoekerscentrum, samen met haar familie en haar alcoholistische, agressieve stiefvader. Klaudia maakt vreselijke dingen mee, maar ze gaat haar eigen weg en weet na jarenlang moedig volhouden een verblijfsvergunning, een identiteit, te bemachtigen. Waargebeurd verhaal, vlot verteld door Klaudia in de eerste persoon. Met enige zwart-witfoto's van Klaudia en haar gezin. Geschreven samen met Raf Liekens, (politiek) journalist en co-auteur van verhalenreeks 'Verloren kinderen'. Indrukwekkend boek met scherpe, soms cynische toon, waarin de gang van zaken in asielzoekerscentra, maar ook bij de Roma, aan de kaak gesteld wordt. De lezer blijft achter, vervuld van bewondering voor dit moedige meisje dat niet de hoop verloor en vooral niet opgaf. Vanaf ca. 15 jaar. © NBD Biblion
Keywords: Vluchtelingen