In Brussel : een reis door de wereld - Vandecandelaere, Hans, ....- (Berchem : EPO, 2012)
Diversiteit is een heikel thema in Vlaanderen. Het polariseert. De ene partij scoort bij haar achterban door de invoering van de vreemdelingentaks, de andere draagt de term allochtoon ten grave. Die profilering zegt iets over hoe mensen tegenover migratie staan. Leidt het tot rijkdom of tot vervreemding? Het verhaal van de jonge moslims die bij gebrek aan maatschappelijke status of toekomstkansen naar Syrië vertrekken in de hoop daar het heldendom te verwerven, toont toch aan dat we inzake (zelf)aanvaarding van migranten nog een lange weg te gaan hebben. Als er één plaats is waar de diversiteit zichtbaar is, dan is het Brussel. Talloze gemeenschappen en groepen hebben in deze hoofdstad een voet aan de grond. Er is zo veel mixité dat het vreemde gewoon is. Hans Vandecandelaere is een historicus en Brusselkenner. Bij zijn verkenningstochten door de hoofdstad geraakte hij geboeid door de ongelofelijke diversiteit van de stad. Die interesse mondde uit in een project: hij trok twee jaar uit om de verschillende gemeenschappen in Brussel in kaart te brengen.
Brussel telt momenteel ongeveer 170 nationaliteiten. Analyse van de migratie sinds WO II: van onder meer Zuid-Europeanen, Maghrebijnen, Sub-Saharaanse Afrikanen tot migranten uit de Balkan, hooggeschoolde Europeanen en Noord-Amerikanen, Zuid-Amerikanen.
Keywords: Multicultureel samenleven