Transit 51 : rouwen in het Klein Kasteeltje - Van Damme, Lisa, ....-; Vanstallen, Julie, ....-; Weyne, Julie, ....- (Tielt : Lannoo, 2013)
In dit fotoboek wordt geprobeerd om vrouwelijke asielzoekers in België een gezicht te geven. In het asieldebat gaat het vaak over aantallen en anonieme mensen. Door een aantal weken te verblijven in een van België's asielzoekerscentra en daar het dagelijks leven van de vrouwen die er wonen in woord en beeld te portretteren laat de fotografe zien dat deze vrouwen vrouw zijn als ieder ander; moeder, dochter, meisje, maar met hun eigen grote zorgen. Naast een tweetalig portret in Frans en Nederlands en vele kleurenfoto's van vier vrouwen en een meisje zijn in het boek ook tientallen foto's met toelichting opgenomen die gemaakt zijn door bewoners van het centrum. Het boek in oblong formaat is mooi vormgegeven, met paginagrote, matte foto's, afgewisseld met olijfgroene pagina's met tekst, hier en daar een witte pagina of compilaties van foto's op een pagina. De portretten, gemaakt door een fotografe die ook voor de krant De Standaard werkt, zijn indringend in de manier waarop ze het alledaagse leven in een niet-alledaagse omgeving laten zien. © NBD Biblion
Fotoboek over het leven van vrouwelijke bewoners van een Belgisch asielzoekerscentrum. Meertalig: Nederlands - Frans
Keywords: Vluchtelingenvrouwen ; België