Een mens op de vlucht : de klapdeur van onze gastvrijheid - Vanlerberghe, Jennie, ....- (Roeselare : Globe, 2002)
Een mens op de vlucht is een boek waar je stil van wordt. Het is beslist geen boek om in één adem te lezen: de opeenstapeling van gruweldaden die vluchtelingen uit diverse landen hebben ondergaan, maken dit zo goed als onmogelijk. Vlaamse journaliste Jennie Vanlerberghe is, samen met een medewerkster van het Hoog Commissariaat van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen, op stap gegaan, zowel in ons land als ver erbuiten. Zij ging vluchtelingen opsporen uit 16 landen, waaronder een aantal landen (als China en Chili) die meestal niet aan bod komen in boeken over dit thema. De vluchtelingen die in ons land terechtgekomen zijn, hebben hier dan ook nog eens een jarenlange lijdensweg afgelegd, waaruit ze nauwelijks kunnen ontsnappen.
Keywords: Vluchtelingen ; België