Op een onzeker uur : verhalen van vluchtelingen - De Cock, Michael, 1972-; De Pauw, Josse, 1952- (Antwerpen : Manteau, 2004)
Op een onzeker uur is het literaire relaas van deze intieme en intrigerende kennismaking met vluchtelingen, mensen op de dool die even een thuishaven vinden in een asielcentrum: ‘Op een onzeker uur wachten hier mensen op een nog minder zekere toekomst.' Voor het schrijven van zijn theaterstuk ‘Saw it on television/DIDN'T UNDERSTAND' dat in 2004 overal in Vlaanderen wordt opgevoerd interviewde de jonge theatermaker Michael De Cock jarenlang vluchtelingen. Aanvankelijk had hij een clichébeeld van deze mensen: ‘Het soort dat je af en toe – dood of levend – ook op het journaal ziet. Een echte vluchteling, daar was ik wel zeker van, is in de laadbak van een vrachtwagen naar hier gekomen. Het vliegtuig is voor watjes.' Maar gaandeweg wint hij het vertrouwen van zijn gesprekspartners en ontdekt hij onthullende en onthutsende levensverhalen. Wat begint met een paar portretten wordt al gauw veel meer. Intensief volgt Michael ‘zijn' vluchtelingen in hun doen en laten: het leven in het asielcentrum, op bezoek bij hun advocaat, hun kleine problemen, hun groot verdriet… In het begin is hij een bevoorrechte getuige, naar het einde toe wordt hij meer en meer een metgezel, zelfs een bondgenoot.
Met een voorwoord van Josse De Pauw
Keywords: Vluchtelingen