Mijn vlucht : een geschiedenis van de asielmigratie naar België in tien vluchtverhalen - Delepeleire, Yves, 1982-; Put, Ivan (fot.), ....- (Averbode : Altiora, 2012)
In deze publicatie van een journalist, werkzaam voor de Belgische krant De Standaard, wordt zestig jaar asielopvang in België belicht aan de hand van de levensverhalen van tien vluchtelingen uit verschillende perioden. Zo ontstaat een enigszins historisch document. De verhalen van de vluchtelingen uit onder andere Vietnam, Rwanda en het Syrië van nu schetsen een boeiend tijdsbeeld van zestig jaar Belgische asielopvang. Persoonlijke verhalen van hun vlucht en van hun aankomst in België tot aan het leven van vandaag worden afgewisseld met paginagrote fotoportretten in kleur en zwart-wit. Elk hoofdstuk is gewijd aan een vluchteling uit een bepaald land en begint steevast met een citaat. Elk hoofdstuk omvat een fragment van een wereldkaart met daarop het land van herkomst en het jaar van de vlucht, een persoonlijk verhaal, foto's en een schets van het conflict dat in het land van herkomst aanleiding was tot de vlucht. Prettig leesbaar, wat rommelig vormgegeven document dat persoonlijke verhalen en historische achtergronden afwisselt. © NBD Biblion
Dit boek biedt de getuigenis van tien vluchtelingen van toen en nu. Zij spreken over hun redenen tot vluchten, hun vaak moeilijke opvang in België, hun poging om zich te integreren. Tien intrigerende verhalen die een genuanceerd beeld bieden van 'dé vluchteling'.
Keywords: Vluchtelingen ; België