Het Mannschaftswunder : waarom de Duitsers de besten zijn - Willems, Raf, 1960- (Utrecht : De Arbeiderspers, 2012)
Voetbalnatie Duitsland: Het land van Beckenbauer, het land dat Özil baarde De Bundesliga is booming. Sinds het WK van 2006 waait er in Duitsland een nieuwe wind in het voetbal. Voorheen was het Duitse voetbal saai, degelijk, gericht op collectiviteit, kracht en laufpensum. Maar sinds de jeugdopleidingen door de ‘voetbalzomerdroom' van 2006 floreren, wordt het Duitse voetbal weldadig gevoed door techniek, snelheid, intelligentie en improvisatie. In Het Mannschaftswunder laat Raf Willems zien hoe dat in zijn werk is gegaan en duikt hij bovendien in de geschiedenis. Zijn betoog brengt hem op allerlei verrassende zijpaden, zoals het Duitse vrouwenvoetbal, de joods-humanistische voetbalvisionair Walter Bensemann, de krankzinnige voetbalfinale van Bern (1954) en de historische avond van Wembley (1972), maar uiteraard ook bij het vrije voetbalconcept van Bundestrainer Joachim Löw en zijn multiculturele mannen: van Özil en Khedira tot Gomez en Boateng.