Voetbalkampioenen van Europa : de EK-historie van 1960-2008 - van Herwaarden, Zeger, 1972- (Amsterdam : De Arbeiderspers, 2008)
Sinds 1960 zijn twaalf eindtoernooien om het Europees Kampioenschap voetbal voor landenteams gespeeld. In dit boek wordt de gedenkwaardige geschiedenis van het EK geschreven door middel van een zoektocht naar de geheimen die het succes van de twaalf winnaars hebben bepaald. Eén vraag staat daarbij voortdurend centraal: over welke onderscheidende eigenschappen beschikten de landenteams die de Europese titel hebben veroverd? Wat maakte de winnaars onmiskenbaar tot winnaar? Een uitblinker? Een grandioze trainer? Een hecht collectief, een uitgekiende tactiek, thuisvoordeel of dode spelmomenten? In twaalf hoofdstukken wordt per afzonderlijk EK een antwoord gegeven op deze vraag, en tegen het licht van de vastgestelde kampioenskenmerken worden in het slothoofdstuk de kansen gewogen van het Nederlands elftal anno 2008 op Europees succes.
Includes bibliographical references (p. 225-227).