Juan Lozano : de biografie - Michiels, Karel, 1960- (Antwerpen : Houtekiet, 2005)
Juan Lozano is een Spanjaard die van stierengevechten houdt. Hij voetbalde ook als een matador. Uitdagen en misleiden, de tegenstander belachelijk maken. Overzicht behouden en op het juiste moment toesteken – de splijtende pass! Applaus. Zijn ouders kwamen naar Antwerpen in de jaren vijftig. Juan werd er verliefd op de bal en werd de straatvoetballer par excellence. Dromen en genieten bij Beerschot, avonturen beleven in Amerika, illusies najagen in Madrid. Vrienden zien sterven, vriendschappen zien sneuvelen. Met Anderlecht naar de hemel, daarna de hel van de helse pijn. Juan Lozano vertelt het verhaal van zijn leven. Zijn herinneringen worden gecorrigeerd en aangevuld door Nancy, zijn vrouw, zijn broer Curro, zijn ouders Ana & Antonio, Michel Verschueren, de gewezen manager van Anderlecht en door Rik Coppens, destijds trainer van Beerschot.