Sociale huur in Vlaanderen en Brussel - Huysmans, Chris, ....-; Inslegers, Geert, ....-; Martens, Dirk, ....- (Gent : Story, 2012)
Sociale huur heeft als doelgerichte bevoegdheid het huisvesten van woonbehoeftige gezinnen en alleenstaanden, met bijzondere aandacht voor de meest woonbehoeftigen. Naast woninghuur, handelshuur en landpacht vormt de sociale huur een van het gemeen huurrecht afwijkend eigen regime. Met betrekking tot de sociale huur bestaat een diversiteit aan regels, uitgevaardigd door de drie gewesten: het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vroeger vormde artikel 31 van de (nationale) Huisvestingscode de grondslag van de reglementering in het Vlaamse, het Waalse en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor het Vlaamse Gewest werd de Huisvestingscode evenwel vervangen door artikel 80ter van het Decreet van 30 oktober 1984 (BS 21 december 1984). Sinds de invoering van de (vervangende) Vlaamse Wooncode door het Decreet van 15 juli 1997 (BS 19 augustus 1997) moeten wij verwijzen naar de artikelen 91 tot en met 102 van die Vlaamse Wooncode. Dit decreet werd reeds herhaaldelijk gewijzigd en aangepast, o.m. door het Decreet van 22 december 2006 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2007 (BS 29 december 2006) en door het Decreet van 27 maart 2009 (BS 15 mei 2009). Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gold - tot de nieuwe Brusselse Huisvestingscode - artikel 5 van de Ordonnantie van 9 september 1993 houdende de wijziging van de Huisvestingscode voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en betreffende de sector van de sociale huisvesting (BS 31 december 1993).