De eeuw van het Belgisch voetbal : van Raymond Braine tot Moussa Dembélé - Willems, Raf, 1960- (Antwerpen : Standaard, 2008)
28 april 1907 is een grote dag voor het Belgisch voetbal. Dan wordt Raymond Braine geboren. Tussen 1934 en 1937 komt de Europese sportpers superlatieven te kort. Braine is een échte straatvoetballer maar tegelijk ook de eerste Belgische profvoetballer. Hij lijkt de beste van het continent en wint met Sparta Praag de Mitropa Cup, de voorloper van de Europese bekers. Wordt 2008 – met de Olympische Spelen van Peking – de zomer van Moussa Dembélé? De spits van de Rode Duivels leerde alle kunstjes met de bal in de ouderlijke huiskamer, want op straat voetballen is vandaag niet veilig. Tussen Braine en Dembélé liggen honderd jaar en honderd hoogtepunten, heerlijke herinneringen, maar ook vergeten anekdotes. Weet u nog wie ‘Zorro' was? Welke club droeg de roepnaam ‘de Ezels', wie waren ‘de Vieze Mannen', waarom noemde men Beringen ‘de liftploeg' en hebt u een verklaring voor het feit dat een van de populairste kroegen van Lier destijds Elland Road heette? Wie is onze topschutter aller tijden? Welke frappante Europese successen beleefden onze clubs? Wie degradeerde het vaakst uit eerste klasse? Hoe zouden we het Rode Duivelselftal van de eeuw samenstellen? 1906-2006 is de eeuw van het Belgisch voetbal. Raf Willems licht die toe in zijn subjectieve schrijfstijl.