Waarom werken wij? : de betekenis van werken voor en na de crisis - van Luijk, Frank, 1956- (Assen : Koninklijke Van Gorcum, 2011)
¿Waarom werken wij?¿ Werken lijkt vanzelfsprekend, iedereen die dat kan, werkt of zou dat volgens velen moeten doen. Toch zijn de antwoorden op een schijnbaar voor de hand liggende of overbodige vraag vaak het interessantst. Juist het vanzelfsprekende ter discussie stellen, kan boeiende en verrassende antwoorden opleveren. De betekenis van werken, is onderzocht aan de hand van de Meaning of Working (MOW) vragenlijst. Door dit onderzoek uit 1983 in 2008 en 2009 deels te herhalen, geeft dit boek een analyse van de ontwikkeling die de betekenis van werken in de afgelopen vijfentwintig jaar heeft doorgemaakt en welke effecten de kredietcrisis hierop heeft gehad. Neemt het belang van werk, of de centraliteit ervan, af? Speelt werk na de crisis een meer instrumentele rol? Is het inkomen een relatief belangrijker facet van werk geworden, of juist niet? Dit boek beantwoordt al deze vragen. Het bevat tevens een korte geschiedenis van het Westerse arbeidsethos. Loonarbeid werd ooit gezien als een straf, als het enigszins kon, moest je dat dan ook vermijden. Door te moeten werken, leek de mens op een dier, dat ook moet zwoegen voor zijn voedsel. Moeten werken was dus absoluut geen reden voor geluk. Inmiddels lijkt de waardering geheel omgekeerd, juist zonder werk zijn we vaak ongelukkig. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Het boek is geschreven voor iedereen die zich wil verdiepen in de betekenis die werken heeft voor de Nederlandse beroepsbevolking. Het biedt een grote hoeveelheid feitelijke gegevens, die bovendien in een historische context worden geplaatst. De onderzoeksresultaten in dit boek vormen een belangrijke bron voor HR- en beloningsbeleid. Frank van Luijk studeerde psychologie en filosofie. Hij is lid van de directie van LTP te Amsterdam, adviseur op het gebied van assessment, personal development, outplacement en HR-consultancy. Daarnaast is hij docent aan de Vrije Universiteit.
Keywords: Arbeidsfilosofie