Vrijbuiters uitgebuit : minderjarige jongens in de prostitutie: 11 portretten - Repetur, Lou, ....-; Veenstra, Jandirk, ....- (Amsterdam : SWP, 2011)
De titel wekt de indruk dat weerloze minderjarige jongens door sluwe pooiers zouden worden uitgebuit. Volgens de wet moet iemand achttien jaar (binnenkort wellicht 21) zijn om zich te prostitueren. Anders zit de klant altijd fout. Maar om nu een 'probleemloze' twintigjarige homo die twee weken voor het bereiken van zijn seksuele meerderjarigheid (zestien jaar) bewust de prostitutie in is gegaan, omdat hij scheppen geld wilde kunnen uitgeven zonder daar hard voor te werken, als uitbuitingsslachtoffer te beschouwen... Vrijwel al het onderzoek, dat naar prostituees is verricht, gaat over vrouwen die mannen bedienen. Jongensprostitutie speelt zich vaak af buiten het blikveld van ouders, politie, onderzoekers en hulpverleners. In dit mooi vormgegeven en met (kuise) kleurenfoto's geïllustreerde boek worden drie soorten jongensprostitués onderscheiden. Chatrooms bieden discrete contactmogelijkheden aan verrassend veel allochtone (en soms naar eigen zeggen: heteroseksuele) jongens. Die lopen ze niet het risico 'op de baan' te worden betrapt, terwijl ze een zakcentje bijverdienen. Chapeau voor de begrippen- en signaleringslijst. © NBD Biblion
Keywords: Jeugdprostitutie