Alleen tegen de wereld : als meisje werd ze als seksslavin verkocht, maar nu redt ze anderen - Mam, Somaly, ....-; Vroege, Mireille (tr.), ....- (Amsterdam : Arena, 2010)
Deze autobiografie vertelt het schrijnende levensrelaas van Somaly Mam, die geboren werd in een dorpje in het binnenland van Cambodja (Zuidoost-Azië) en die toen ze nauwelijks twaalf jaar was door haar grootvader werd verkocht als seksslavin. Tien jaar lang verbleef ze in talloze bordelen, waar ze zich diende te onderwerpen aan mensonterende omstandigheden en waar ze stelselmatig werd verkracht en gemarteld. Aan deze hel wist ze ten slotte te ontsnappen dankzij de hulp van een Franse ontwikkelingswerker. Haar leven kreeg daarna een positieve wending, maar het trauma van haar verleden speelt haar nog steeds parten. Sindsdien reisde ze de wereld rond om getuigenis af te leggen van haar doorstane beproevingen en om bij wereldleiders en hun vertegenwoordigers het lot te bepleiten van slachtoffers van de sekshandel, die minder fortuinlijk waren dan zijzelf. Haar levensverhaal, dat werd opgenomen in de reeks 'Bewogen vrouwenlevens', is bedoeld als een aanklacht die de wereld dient bewust te maken van het onrecht dat ook vandaag nog vrouwen wereldwijd wordt aangedaan.
Autobiografisch relaas van een Cambodjaanse vrouw die als weeskind werd verhandeld, later de prostitutie in werd gedwongen, uit dat leven is en zich nu inzet voor slachtoffers van seksslavernij.
Keywords: Jeugdprostitutie ; Kinderhandel ; Cambodja