Zicht op mantelzorg : gespreksleidraad voor de behoefteanalyse bij mantelzorgers van thuiswonende ouderen - De Koker, Benedicte, ....-; De Vos, Lieve, ....- (Gent : Academia Press, 2013)
Het omgaan met mantelzorgers en het inschatten van hun noden in de dagelijkse praktijk is voor hulpverleners niet altijd vanzelfsprekend.Het instrument 'Zicht op mantelzorg' biedt een leidraad om in een verdiepend gesprek zicht te krijgen op de situatie en noden van mantelzorgers van ouderen met een chronische zorgnood. Door systematisch en bewust te luisteren naar het eigen verhaal, de persoonlijke beleving en ondersteuningsnoden van de mantelzorger, wordt hij of zij op het voorplan geplaatst.Het geheel wordt gepresenteerd in een box met volgende onderdelen:- Een begeleidende publicatie: in dit boek vindt de gebruiker de uitgangspunten en een stapsgewijze handleiding terug.- 5 exemplaren van de gespreksleidraad 'Zicht op mantelzorg': handig en overzichtelijk opgebouwd invulformulier met verschillende rubrieken: Zorgverlening - Mantelzorger - Relaties - Omgeving- Een praktische overzichtskaart met de verschillende rubrieken en richtvragen voor een gesprek.- Een dvd waarin de afname van het instrument wordt geïllustreerd aan de hand van een casus
Keywords: Mantelzorg