Hulpverleners over 'A'ctivering : de rol van organisatie en buurt bij de hulpverlening in het Antwerpse OCMW - Raeymaeckers, Peter, ....-; Vranken, Jan, 1944- (Leuven : Acco, 2009)
Dit boek gaat op zoek naar hoe in verschillende buurten wordt gewerkt aan activering. Het analyseert de manier waarop de hulpverleners van drie sociale centra binnen het OCMW van Antwerpen omgaan met activering. Hanteren zij een emancipatorische of een eerder disciplinerende invulling van activering? Bestaan er verschillen tussen de sociale centra? Daarnaast behandelt dit boek de rol van omgevingsfactoren op de visie over activering. De auteurs onderzoeken het belang van de organisatiecultuur binnen drie sociale centra van het OCMW van Antwerpen en wat de rol is van de ‘buurt'. De ervaringen en beleving van de bevraagde maatschappelijk werkers staan centraal. Op basis van de literatuur construeren we een typologie van sociale centra. Het boek eindigt met beleidsaanbevelingen gericht aan beleidsmakers die op alle niveaus (OCMW, Vlaamse en Federale) de opdracht en werking van het OCMW mee bepalen.
Keywords: OCMW