Teamcoaching in de jeugdhulpverlening : anders omgaan met regel- en normovertredend gedrag - Stroobant, Geert, ....- (Antwerpen : Garant, 2008)
Emancipatorisch opvoeden moet werkelijkheid worden in de wijze waarop de jongere en de 'opvoeder' elkaar ontmoeten. Door consequent de relatie tussen de jongere en de begeleider centraal te stellen, is de complexe interactie in kaart te brengen. Helaas worden regels overtreden. Dan is er sprake van een conflict. De negatieve ondertoon van een conflict moet worden geruild voor de waarde ervan binnen het opvoedingsgebeuren. In een conflict ontmoeten mensen elkaar vanuit hun uniciteit en eigen stijl. Een goede afloop is niet altijd zo zeker. Daarom zijn conflicthanteringsstrategieën aangewezen. Even noodzakelijk is een emancipatorisch organisatiemodel. Hoe kunnen organisaties op een 'lerende' manier omgaan met regel-en normovertredend gedrag? Tussen de verschillende opvoedingspartners, zoals ouders, collega-opvoerders enz., is een optimale afstemming van cruciaal belang. Ook hier is een methodische aanpak nodig om als 'lerend team' functioneren.
Keywords: Groepswerk