Planmatig zorg verlenen - Van Halem, Nicolien, ....-; Groot, Sjaak, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2014)
Planmatig zorg verlenen kun je niet zomaar - dat moet je leren, of je nu werkt als verzorgende (IG), verpleegkundige, medewerker maatschappelijke zorg of anders opgeleide zorgverlener. Dit boek maakt je wegwijs in de methodiek van het zorg verlenen met behulp van een zorgplan. Het boek geeft: * een stevige onderbouwing vanuit de theorie; * veel voorbeelden uit de praktijk; * een beeld van de manier waarop je samenwerkt met mensen uit verschillende disciplines; * tips en oplossingen voor knelpunten in het planmatig zorg verlenen. Kijken, denken, doen: dat is de volgorde van werken die je moet aanleren om planmatig zorg te kunnen verlenen. En met terugkijken en bijstellen van je acties maak je het planmatig werken compleet. Zo kun je vraaggerichte zorg bieden, zorg waarbij de cliënt centraal staat, zorg die aansluit bij haar of zijn wensen en behoeften. Bovendien snijdt het mes aan twee kanten: * Cliënten ontvangen zorg op maat, behouden de regie over hun leven en ervaren een groter gevoel van eigenwaarde. * Zorgverleners merken dat zij beter kunnen aansluiten bij de wensen en verwachtingen van de zorgvrager en dat geeft hun motivatie en meer plezier in het werk. Het boek beschrijft op systematische wijze en aan de hand van een duidelijk gestructureerd stappenplan hoe iedere zorgverlener, beginnend of ervaren, zich deze kunst van planmatig zorg verlenen eigen kan maken.
Keywords: Zorgcoördinatie