Zo worden cliënten burgers : praktijkboek systematisch rehabilitatiegericht handelen - Den Hollander, Dirk, ....-; Wilken, Jean-Pierre, 1958- (Amsterdam : SWP, 2013)
De titel van het boek is veelzeggend. De schrijvers gaan ervan uit dat ieder mens een rol wil spelen in de maatschappij, in zijn/haar sociale omgeving. In die omgeving gaat het om persoonlijke domeinen (als zelfzorg, zingeving, sociale relaties) en levensdomeinen als het zich (kunnen) bewegen in de publieke ruimte en de plekken die je opzoekt om te recreëren, sporten, leren. Waar mensen begeleiding nodig hebben, gaat het om een aanpak die de samenhang tussen de domeinen onderkent en als uitgangspunt van handelen kiest. De methodiek van Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen (SRH) wil deze aanpak bieden. Het SRH kent drie inspiratiebronnen. De herstelbeweging: de hulpverlener probeert de ander ècht te begrijpen; de presentiebenadering (Andries Baart): de hulpverlener sluit aan op de leefwereld van de cliënt; krachtgericht werken: het gaat om empowerment van de cliënt. De SRH-methode wordt helder beschreven. Het boek geeft mooie, soms ontroerende beschrijvingen uit de praktijk en kent relevante verwijzingen naar de vakliteratuur. Een aanrader voor iedere (aanstaande) hulpverlener. © NBD Biblion
Keywords: Psychosociale hulpverlening; Hulpverlening ; methodiek