De generalist : de sociale professional aan de basis - Scholte, Margot, ....-; Sprinkhuizen, Ard (A. M. M.), 1957-; Zuithof, Martin, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2012)
Het zijn roerige tijden in de zorg, het welzijn en maatschappelijke dienstverlening. De zorg voor burgers in kwetsbare posities zou nauwelijks meer op te brengen zijn, of ze nu ziek zijn, in de bijstand verkeren, of tot over hun nek in de schulden zitten. Er vinden grootscheepse herzieningen plaats in de grote zorgsystemen: de AWBZ, de jeugdzorg, het speciaal onderwijs en beschutte arbeid. Telkens weer wordt er veel verwacht van de sociaal werker in de frontlinie. Zij hebben de opdracht kwetsbare burgers 'in hun kracht' te zetten en moeten bovendien de veerkracht van de samenleving als geheel versterken. Zij moeten steeds meer van alle markten thuis zijn, generalistisch werken. Er zijn verschillende ideeën over welke professional dit moet zijn: de wijkverpleegkundige moet terug! Buurtzorg! De wijkcoach! De generalist! Dat er iets moet gebeuren zal niemand ontkennen, maar de vraag is welke professionals dit waar kunnen maken, en hoe? De generalist. De sociale professional aan de basis schetst concepten rondom de generalist die ontwikkeld worden samen met de tien deelnemende instellingen aan het programma Sociaal Werk in de Wijk. Portretten van negentien 'brede' en buitengewoon ervaren sociaal werkers worden afgewisseld met reflecties (intermezzo's) die de dagelijkse praktijk illustreren: wat heeft een generalist in zijn mars? Wat kan hij zelf, wat moet hij overlaten? In het laatste hoofdstuk komen de consequenties voor de beroepspraktijk en voor de opleiding aan bod. De generalist is bedoeld voor beleidsmakers, maatschappelijke organisaties en professionals die aan de slag moeten met vraagstukken rond generalisten en specialisten, sociale teams, een nieuw evenwicht tussen hulpverlening en samenlevingsopbouw, tussen het oplossen van problemen en het benutten van de kracht in de samenleving.