Dilemma 's in de mantelzorg - Knipscheer, Kees (Cornelius Pieter Maria), 1940- (Utrecht : NIZW, 2004)
Vanwege het wegvallen van de vanzelfsprekendheid gaat het verlenen van mantelzorg steeds meer gepaard met keuzes op zowel persoonlijk als op maatschappelijk terrein. Bij het maken van die keuzes worden alle betrokkenen (mantelzorger, zorgvrager, overheid, professionele zorgverleners) voor dilemma's geplaatst. Dit boek bevat beschrijvingen van een groot aantal van deze dilemma's en draagt suggesties aan hoe ermee om te gaan. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel bevat een analyse van de gevende en de ontvangende partij in de mantelzorgrelatie, het tweede deel gaat in op relevante maatschappelijke regelingen als sociale zekerheidsregelingen, indicatiestelling en het vraagstuk van betaling van mantelzorg. Het derde deel gaat in op de positie van de mantelzorg ten opzichte van de professionele zorg, de samenwerking en mogelijke knelpunten. Als geheel is dit boek een goede bijdrage aan de discussie over mantelzorg. Bevat uitvoerige literatuurlijsten per hoofdstuk. Geschikt voor managers in de gezondheidszorg, beleidsmakers, studenten en wetenschappelijke onderzoekers. © NBD Biblion
Keywords: Mantelzorg ; Nederland