Mensenwerk : oriëntatie op werkvelden in het sociaal werk - Bassant, John, ....-; Bassant-Hensen, Marianne (red.), ....- (Bussum : Coutinho, 2010)
Sociaal werk is breed, veelzijdig en complex. En het is mensenwerk. Dat geeft het sociaal werk een heel eigen karakter en maakt het boeiend en uitdagend. De sociaal werker is een bijzondere professional die vanuit een brede basis generalistisch kan werken in een breed en gevarieerd aantal werkvelden. Mensenwerk biedt een overzicht van de belangrijkste werkvelden in het sociaal werk. Het laat daarmee de grote diversiteit van het sociaal werk zien en geeft tegelijk aan hoe er door sociaal werkers professioneel gewerkt kan worden vanuit een gemeenschappelijke basis. In een inleidend hoofdstuk worden ontwikkelingen geschetst die van invloed zijn op hoe het huidige sociaal werk vorm krijgt. Daarna worden in afzonderlijke hoofdstukken de meest voorkomende werkvelden besproken: kinderen en jongeren, ouderen, mensen met een psychische aandoening, verslaafden, dak- en thuislozen, justitiabelen, chronisch zieken en mensen met een lichamelijke beperking, mensen met een verstandelijke beperking en vluchtelingen. Het boek laat zien dat in welk werkveld een sociaal werker straks ook terecht komt, die professional vanuit ambachtelijkheid en vakmanschap het verschil kan maken voor de mensen met wie hij of zij werkt.
Keywords: Maatschappelijk werk ; sociologie