De lerende mens - Van der Helden, Jurjen, ....-; Bekkering, Harold, ....- (Amsterdam : Boom, 2016)
Hoe leren mensen en hoe zou het onderwijs eruit moeten zien? Twee neurowetenschappers hebben een zeer boeiend en origineel boek geschreven. Hun basis is de motivatietheorie waarbij autonomie, verbondenheid en competenties een grote rol in het leren spelen. Na een filosofische inleiding geven zij uitvoerig de neurowetenschappelijke maar ook de sociale aspecten van leren. Gevolgd door praktische toepassingen van cijfers tot wiskunde en woorden tot taal. De toegankelijke tekst wordt telkens onderbroken door kaders met uitstapjes en vaak beroemde voorbeelden en experimenten. Zij houden een pleidooi voor passend onderwijs, waarbij zij een grote rol zien voor op individueel niveau toegepast ICT. Zeer geschikt voor studenten psychologie, pedagogiek en pabo, mede omdat de auteurs duidelijk van mening verschillen met het Platform Onderwijs 2032. Niet een heel gemakkelijk boek, maar wel toegankelijk en uitgebreid over een vrij onbekend onderwerp. © NBD Biblion
Neurowetenschappelijke uitleg van hoe wij leren en de consequenties daarvan voor het onderwijs.
Keywords: Leren leren