Veilig voedsel : microbiologische principes, chemische en fysische factoren - Dijk, Roelina, ....- (Den haag : Boom Lemma, 2014)
De vraag naar veilig voedsel is groot. Jaarlijks worden 680.000 mensen ziek door het eten van besmet voedsel. Daarom is het waarborgen van veilig voedsel belangrijk op alle plaatsen waar met voedsel wordt gewerkt. Denk aan cateraars, groot- en instellingskeukens, restaurants en de levensmiddelen producerende bedrijven. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen hun gezondheid niet in gevaar brengt. Dit boek geeft inzicht in de factoren die een rol spelen bij de bereiding van veilig voedsel. De microbiologische kant komt uitgebreid aan bod met onderwerpen als: groei van micro-organismen, besmetting, bederf, voedselinfecties en/of -vergiftiging, pathogenen, reiniging en desinfectie en de omgang met voedselveiligheidssystemen. Verder worden de belangrijkste chemische factoren besproken (waaronder natuurlijke gifstoffen en bestrijdingsmiddelen) en de mogelijke fysieke verontreinigingen zoals glasscherven en bot- en houtsplinters. Voor de tweede druk is het boek geactualiseerd en uitgebreid met informatie over de Belgische wet- en regelgeving. Roelina Dijk is zelfstandig levensmiddelenmicrobioloog. Ze werkt onder meer voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (opleiding Voeding & Diëtetiek) en FiMM training & control in food safety. Verder werkt ze als auteur en eindredacteur mee aan het boek Microbiologie van voedingsmiddelen, methoden, principes en criteria en schrijft ze voor haar blog De Dames Dijk weten alles over eten (www.dedamesdijk.nl).
Keywords: Voedselveiligheid