Je hebt wél iets te verbergen : over het levensbelang van privacy - Martijn, Maurits, ....-; Tokmetzis, Dimitri, ....- (Amsterdam : De Correspondent, 2016)
Meer dan ooit staat de zogeheten informationele privacy (de bescherming van persoonsgegevens) onder druk. In dit uitstekend geschreven boek, afkomstig van twee zeer gedegen onderzoeksjournalisten, wordt uitgebreid, diepgaand en met grote expertise ingegaan op hedendaagse risico's. Wie de macht heeft over gegevens (overheden, bedrijven) en over grote databestanden (big data), heeft de macht en de controle over burgers. Het boek wijst bijvoorbeeld op de risico's van discriminatie op basis van IT, cyberrisico's en het verlies van menselijke autonomie. Er is veel over privacy geschreven, maar dit boek steekt met kop en schouders boven veel boeken uit. Het getuigt van grote betrokkenheid en het draagt bij aan een groot bewustzijn over de gevaren van de informatiesamenleving. Om het boek te lezen is geen voorkennis vereist. Het boek is verplichte kost voor beleidsmakers, IT-ers, politicologen, juristen en dergelijken en kan tevens door iedereen met interesse in privacyvraagstukken gelezen worden. Grote klasse! © NBD Biblion
Facebook weet bij wie je gisteren op bezoek ging De Belastingdienst zag hoe je er kwam Apple hield bij hoe lang je er bleef Samsung hoorde wat je er zei En Google wist al dat je het van plan was In 'Je hebt wél iets te verbergen' laten onderzoeksjournalisten Maurits Martijn (1981) en Dimitri Tokmetzis (1975) zien waarom privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Ze leggen bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat heeft. Hun journalistieke zoektocht voor De Correspondent werd de afgelopen jaren bekroond met diverse prijzen, waaronder De Loep voor de beste online onderzoeksjournalistiek.
Keywords: Privacy ; internet