Project S : relationele en seksuele vorming voor minderjarige anderstaligen - Lenaerts, Lieve, ....-; Joos, Eva, ....- (Antwerpen : Garant, 2012)
Jammer genoeg ontbreekt in de titel ‘Handleiding voor begeleiders van OKAN', waarbij OKAN in Vlaanderen staat voor ‘Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers'. Daarmee zou alles gezegd zijn, want meer is deze publicatie niet. Inleidend krijg je enkel te horen door en voor wie Project S werd opgestart. Daarna volgt info over hoe je groepen van OKAN-klassen moet indelen. Al deze info is duidelijk niet bedoeld voor de doorsneelezer. De uitleg over Project S (en dus de eigenlijke vorming) beslaat de helft van het boek. Hier kunnen begeleiders lezen met welke doelstellingen ze werken, welk materiaal ze nodig hebben en wat de werkwijze is. Een deel van bladzijden wordt gevuld met fotokopieën van gebruikt materiaal. Je kan ook nog de reactie [lees meer] lezen van een aantal begeleiders van deze vorming. Als onwetende lezer heb je in minder dan een kwartier dit deel doorgenomen. Al wie ooit educatief materiaal gelezen of geschreven heeft, zal dit bijzonder pover vinden. Lieve Lenaerts schrijft bovendien zelf in het nawoord: ‘Het project is hiermee geschetst.' De tekst is inderdaad niet meer dan een schets, waarschijnlijk waardevol voor begeleiders die reeds hebben deelgenomen aan het project. Alle andere lezers hebben er het raden naar waarover dit nu eigenlijk gaat. Het grootste deel van het boek bestaat uit bronnen, ‘Literatuurstudie visie' en ‘Nog interessante literatuur en methodieken'. Elk van de aangehaalde werken wordt uitvoerig besproken en toegelicht. Het grootste deel van dit boek bestaat dan ook uit een handleiding van de handleiding van andere werken.
Anderstalige nieuwkomers hebben vaak andere seksuele waarden en normen. In hun eigen cultuur spreekt men nauwelijks over seks en ze kennen de sociale afspraken in hun nieuwe land niet. Vaak zijn ze al vroeg seksueel actief, wat kan leiden tot ongewenste intimiteiten. Voorlichtingsproject voor onthaalklassen.
Keywords: Seksuele opvoeding ; secundair onderwijs