Ook de aangespoelden blijven : woon- en zorgperspectieven van pensioenmigranten aan de kust - Vandekerckhove, Brecht, ....-; De Luyck, Niels, ....-; Volckaert, Emma, ....-; De Witte, Nico, ....- (Antwerpen : Garant, 2015)
Uit migratieanalyses voor de kuststreek van het Provinciaal Steunpunt Sociale Planning van de provincie West-Vlaanderen blijkt dat 80-plussers een afwijkend verhuispatroon laten optekenen. Ze lijken na verloop van tijd naar hun streek van herkomst terug te keren. Een reden voor het provinciebestuur om dit vraagstuk in detail te bekijken en na te gaan welke consequenties dit heeft voor het woon- en zorgbeleid in de kustgemeenten. Drie onderzoeksvragen werden gesteld: - Hoe zien de verhuisbewegingen aan de kust eruit, en in het bijzonder die van 80-plussers? - Als ouderen verhuizen wat zijn dan hun verhuismotieven, hun motivatie voor locatiekeuze, hun woonwensen, eventuele verhuisintenties en hun woon- en zorgverwachtingen? - Welke repercussies heeft dit alles voor de woonmarkt en de zorgsector in de kustgemeenten? Om deze vragen te beantwoorden werden statistische gegevens in detail bekeken en werd een enquête gehouden bij zowel gepensioneerden als mensen die in de woon- en zorgsector werken. De ‘aangespoelden' is een begrip waarmee pensioenmigranten en tweedeverblijvers aan de kust naar zichzelf verwijzen. Het fungeert als geuzennaam en wordt zowel door ‘locals' als pensioenmigranten in de mond genomen.