Evidence-based practice voor verpleegkundigen : gezamenlijke geïnformeerde besluitvorming - Munten, Guus, ....-; Verhoef, Joan, ....-; Kuiper, Chris, ....- (Amsterdam : Boom, 2016)
Om goede en verantwoorde zorg te kunnen bieden, streeft de verpleegkundige naar evidence-based practice: het zorgvuldig, expliciet en oordeelkundig gebruik van het huidige, beste bewijsmateriaal om beslissingen te nemen met individuele cliënten om de zorgverlening te verbeteren. De praktijk van evidence-based practice impliceert het integreren van individuele professionele kennis van de verpleegkundige met de wensen en voorkeuren van de cliënt en het beste externe bewijsmateriaal, dat vanuit goed uitgevoerd onderzoek beschikbaar is. In deze vierde, grondig herziene druk wordt specifiek aandacht besteed aan de gezamenlijke besluitvorming als onderdeel van de toepassing van evidence-based practice. Evidence-based practice voor verpleegkundigen bevat concrete handvatten voor toepassing van de methodiek van evidence-based practice in de dagelijkse praktijk van de verpleegkundige. In het eerste deel worden de uitgangspunten van evidence-based practice beschreven, wordt de methodiek gepresenteerd en gezamenlijke besluitvorming (shared decision making) uitgewerkt. In het tweede deel worden de stappen van de methodiek voor verschillende vormen van bewijs uitgewerkt en toegelicht met voorbeelden uit de verpleegkundige beroepspraktijk. In deze herziening worden de stappen ook toegelicht voor beschikbare evidence van cliënten en van professionals. Het afsluitende hoofdstuk gaat over evidence-based werken in de praktijk: het implementeren van evidence-based practice in het eigen handelen en het betrekken van bewijs en evidence bij besluitvorming. Evidence-based practice voor verpleegkundigen is bedoeld voor beroepsbeoefenaars, studenten en docenten, maar ook beleidsmedewerkers, onderzoekers en managers in de zorg kunnen informatie eruit gebruiken voor het toepassen en implementeren van evidence-based practice in het eigen handelen of in een organisatie.
Keywords: Verpleegkunde