De pedagogische cirkel : een model voor pedagogische beleidsontwikkeling in de kinderopvang - Van Beurden, Annemieke, ....-; van Keulen, Anke, ....- (Amsterdam : SWP, 2006)
In dit boek wordt een beleidsplan door de nieuwe directeur van Stichting Kinderopvang Alphen aan den Rijn (SKA) beschreven. Zij wil een veranderingsproces bij de SKA vormgeven. De insteek bestaat uit een 'pedagogische cirkel' waarmee de pedagoog aan de slag gaat, maar er ook steeds weer op terug kan grijpen en zijn invalshoek kan vernieuwen. In zes hoofdstukken die weer onderverdeeld zijn in paragrafen, wordt dit model uitvoerig besproken en in de praktijk toegepast. Achterin het boek staan talrijke bijlagen waar men terecht kan voor nog meer duidelijkheid. De cirkel geeft in de praktijk een wij-gevoel door reflectie op verschillende aspecten van het handelen. Daarnaast zijn er tussen de hulpverleners regelmatig besprekingen, groepsbesprekingen en teamoverleg. Hierdoor komen er discussies op gang en leert men van elkaar. Veel voorbeelden worden in het boek gegeven. Een boek met heel veel uitdaging en vernieuwing. Achterin het boek scorelijsten en een literatuurlijst. Het boek is bedoeld voor leidinggevenden binnen de organisatie voor kinderopvang, maar ook de ouders als eindverantwoordelijken voor de opvoeding van hun kinderen worden intensief betrokken bij het project. © NBD Biblion
Keywords: Kinderopvang