Opvoeden in de kinderopvang volgens de Gordonmethode - Henderson, Saskia, ....- (Amsterdam : SWP, 2009)
De auteur geeft informatie over de Gordonmethode en laat lezers kennismaken met diverse communicatievaardigheden met kinderen. Ze is sinds vijf jaar vrij gevestigd pedagoge en gaf daarvoor leiding op een groot kinderdagverblijf. Zij geeft een duidelijke instructie over hoe je met zowel kinderen als ouders en collega's omgaat. Het boek gaat vooral over effectieve omgang met kinderen en is bedoeld voor werkers in de kinderopvang, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang, maar ook ouders kunnen hiermee uit de voeten. De methode gaat uit van overleg: je maakt een afspraak met het kind, je laat haar of hem ook aan het woord, bespreekt ook zijn of haar probleem en zoek samen naar een oplossing. Het boek geeft hier een goed voorbeeld van betreffende grenzen stellen. Investeren in de relatie met je collega's en ouders is in respectvol contact komen en dat komt de kinderen, collega's en ouders ten goede. De schrijfster gaat uit van het gedachtegoed van Thomas Gordon (1918-2002), een klinisch psycholoog die werkte met ouders en kinderen en zijn ideeën onder meer vastlegde in 'Bewust omgaan met kinderen'*. Uitgangspunt is respect en het stellen van grenzen zonder gebruik te maken van macht. Met zwart-witfoto's, tekstkaders, veel voorbeelddialogen en een literatuuropgave. © NBD Biblion
Handreiking voor de respectvolle communicatie met kleine kinderen en het stellen van grenzen zonder gebruik te maken van macht.
Keywords: Gordon-methode.