Roze ouders - Hermans, Mariëtte, ....-; Buiting, Rita, ....- (Amsterdam : Ploegsma, 2008)
Voor homokoppels en alleenstaanden met een kinderwens bevat het parcours naar een eigen kind veel hindernissen. Zij moeten er vooraf over nadenken over hoe het kind verwekt zal worden, of ze eerder kiezen voor adoptie of pleegopvang, welke juridische positie ze tegenover het kind innemen, hoe het erfrecht geregeld wordt en hoe de zorgtaken verdeeld worden als er naast de ouders ook een biologische ouder is. 'Roze ouders' krijgen kinderen die veeleer pratend dan biologisch ontstaan. Om aanstaande homo-ouders wegwijs te maken in het aanbod aan mogelijkheden en het juridische kluwen rond ouderschap, schreven journaliste Mariëtte Hermans en Rita Buiting, zelf een lesbische moeder van twee zonen, het boek Roze ouders. Het is een zeer volledige handleiding geworden, waarin alle aspecten van het roze ouderschap vanaf de kinderwens en de bevruchting via zwangerschap en geboorte tot aan de juridische gevolgen en het opvoeden van de kinderen beschreven worden. Telkens kan je als lezer de brede waaier aan keuzes die binnen elke fase mogelijk zijn afwegen. Als je kiest voor een spermadonor, krijg je er zelfs een volledige handleiding bij waarin stap voor stap beschreven staat hoe je jezelf kan insemineren, alleen, met je partner erbij, samen met vrienden of zelfs met de donor als metgezel.
Praktische informatie voor homoseksuele en lesbische stellen die kinderen willen krijgen of adopteren.
Keywords: Ouderschap ; holebi's.