Feedback is een cadeautje : (zelfs als die ongevraagd, onduidelijk en onterecht is en je er echt even geen zin in hebt) - Stone, Douglas, ....-; Heen, Sheila, ....- (Amsterdam : Maven Publishing, 2014)
Goed feedback geven, is lastig. Goed feedback ontvangen, is moeilijker. Voor je het weet, schiet je in een verdediging. Je wordt op een bepaalde manier 'getriggerd'. De auteurs, wetenschappers aan de Harvard universiteit, onderscheiden drie triggers: de waarheidstrigger, de relatietrigger en de indentiteitstrigger. De waarheidstrigger gaat over de vraag of de feedback op de werkelijkheid gestoeld is. De relatietrigger gaat over het (voor)oordeel dat je hebt over de feedbackgever. En bij de indentiteitstrigger raakt de feedback aan hetgeen je als kern van jezelf beschouwt. Het leeuwendeel van het boek werkt deze triggers uit, waarbij ook wordt aangegeven hoe je ermee om kunt gaan. De laatste hoofdstukken gaan over toepassingen. Daarbij komen verschillende vragen aan de orde. Moet je feedback altijd accepteren? Hoe stuur je een feedback-gesprek? Hoe kun je (samen) aan de slag gaan? Het boek is helder geschreven en bevat veel voorbeelden en korte samenvattingen.
Thanks for the feedback : the science and art of receiving feedback well