Bijten in beton - Van Son, Wil, ....- (Soesterberg : Aspekt, 2010)
Jeroen is de zoon van Tooske en de broer van Kathy. Zijn afwijkend gedrag en persoonlijkheid werd MBD en ADHD genoemd. Tegenwoordig is dat PDD-NOS, een aan autisme verwante persoonlijkheidsstoornis. De auteur (journalist en schrijver) schildert op indringende wijze het jarenlange gevecht dat moeder en zus moeten aangaan met diverse vormen van zorg, zonder dat de professionals hun verantwoordelijkheid nemen en iets voor de steeds meer in psychoses en drugsgebruik afzakkende Jeroen doen. Van Son verwijt de Nederlandse overheid een falend, bureaucratisch, cijfermatig, op protocollen en incidenten gebaseerd gezondheidssysteem in stand te houden dat de zorgvrager feitelijk negeert. De helden in dit systeem zijn professionals, leken en familieleden die de moed hebben buiten hun boekje te gaan. Een aangrijpend en bewust subjectief, maar op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal in korte hoofdstukjes met diverse bijlagen. Soms wat zwakheden in de schrijfstijl. Bevat voorwoord van cultuurpsycholoog en publicist Jos van Lans. Normale druk. © NBD Biblion
Op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over de falende Nederlandse zorg, die niet in staat blijkt een jongeman met een vorm van autisme gepaste hulp te bieden.
Keywords: Jeugdzorg