Vertrouwen in de jeugdzorg - Janssen, Wiel, ....- (Amsterdam : SWP, 2010)
De afgelopen twintig jaar is het aantal kinderen dat een beroep doet op de jeugdzorg verdubbeld. In deze publicatie worden de huidige problemen in de jeugdzorg beschreven, alsmede de ontwikkeling van de jeugdzorg sinds 1975. Een analyse van de problemen wordt gegeven en voorstellen voor verbetering van het huidige jeugdzorgstelsel worden gedaan. Auteur Wiel Janssen stapte in augustus 2008 na tien jaar op als directeur van Bureau Jeugdzorg Amsterdam. De negatieve berichten over het Bureau volgden elkaar in razend tempo op. In dit boek betoogt Janssen dat de rol van de Bureaus Jeugdzorg in de afgelopen tien jaar meermalen ingrijpend is veranderd. En dat niet de jeugdzorgprofessionals, maar de politiek daarin leidend was. Met als gevolg dat de kern van het werk steeds meer uit het zicht raakte. Het stelsel is versnipperd geraakt met alle gevolgen van dien. Ook de op te richten Centra voor Jeugd en Gezin gaan de huidige problemen niet oplossen en Janssen doet concrete voorstellen voor een andere, verbeterde inrichting van de jeugdzorg. Deze publicatie is alleen bestemd voor wie goed is ingevoerd in het jeugdzorgstelsel; met name interessant voor bestuurders in de jeugdzorg en beleidsmedewerkers bij de overheid. © NBD Biblion
Overzicht van de jeugdzorg in Nederland, met een kritische analyse van de huidige problemen en voorstellen voor de oplossing daarvan.
Keywords: Jeugdzorg ; Nederland