Kleine stappen, grote overwinningen : jongerenwerk : historisch beroep met perspectief - Metz, Judith, ....- (Amsterdam : SWP, 2011)
Beschrijving van de historische ontwikkeling, de stand van zaken en de toekomstperspectieven van het Nederlandse jongerenwerk (1870-heden). Het verzuilde jongerenwerk wilde 'losgeslagen' jeugd aan zich binden en door 'verheffing' klaar stomen voor de maatschappij. Steeds afhankelijk van tijdgeest en maatschappelijke en economische omstandigheden ontstonden onder meer open jongerencentra als opvoedinstituut, als werkloosheidsbestrijding, jongerenwerk als maatschappelijke vernieuwer, doelgroepengericht werk en jongerenwerk tussen overlast bestrijden en taalontwikkeling in de actuele situatie. Kernpunt zijn de voortdurende pogingen de werksoort te professionaliseren, methodieken te ontwikkelen en zich aan nieuwe maatschappelijke gegevenheden aan te passen. Doel van het boek is het om de beleidsmakers er met klem op te wijzen dat zij een grote kans laten liggen, als zij veronachtzamen uit de geschiedenis van het jeugdwerk te willen leren. Duidelijke indeling, zakelijk taalgebruik. Bevat infokaders en literatuurlijst. © NBD Biblion
Overzicht van de geschiedenis sedert 1870, de huidige stand van zaken en het toekomstperspectief van het jongerenwerk in Nederland.
Keywords: Jeugdwerk