Giftig! - Van Renterghem, Vera, ....- (Antwerpen : Manteau, 2008)
Waar gebeurde verhalen en Münchhausen vallen moeilijk te rijmen voor wie de fratsen van de leugenbaron kent. Maar het Munchausen Syndrome by Proxy (MBP, de Engelse term uit de psychiatrie) is een ziektebeeld, waarbij de patiënt slachtoffer is van een familielid, meestal de moeder, die haar eigen kind ziek maakt om in het middelpunt van de belangstelling te staan bij dokters en hulpverleners, en daarbij in veel gevallen dat kind de dood injaagt. Hieraan ontsnapt de 14-jarige Zita, hoofdpersonage in Giftig!, omdat zij op haar leeftijd tot inzicht in staat is. Zo zijn de problemen bij haar niet begonnen bij de geboorte, maar na het overlijden van de vader, toen Zita al zes was. MBP is een schrijnende vorm van kindermishandeling. Jongere kinderen kunnen zich immers niet aan de invloed van hun moeder onttrekken. Deze is tweeërlei: enerzijds veroorzaakt zij de onverklaarbare ziekte, anderzijds omringt zij het kind met zorg, tederheid en liefdevolle aandacht.
13-15
Je kunt nog eerder sterven van angst voor de waarheid dan van vergif - Zita (14, ik-figuur) lijdt aan een geheimzinnige ziekte. Als ook haar broer ziek wordt, begint ze langzamerhand te begrijpen welke rol haar moeder speelt. Zita neemt een radicale beslissing. Vanaf ca. 13 jaar.
Keywords: Kindermishandeling