Geheim geweld - Lakho, Hameeda, ....- (Amsterdam : Arena, 2009)
In Geheim geweld, het autobiografisch relaas van een jarenlange kindermishandeling, vertelt de Pakistaans-Nederlandse schrijfster Hameeda Lakho openlijk het verhaal van haar liefdeloze jeugd: van de vernederingen die ze als kind te verduren kreeg tot de emotionele problemen waar ze nu nog steeds mee kampt. Als kind werd Hameeda samen met haar zusje en moeder door haar vader naar Nederland gebracht, waar hij al enkele jaren werkte. Algauw blijkt dat er iets niet pluis is: haar vader heeft al een tijdje een relatie met een Nederlandse vrouw. Wanneer hun moeder eventjes terug naar haar vaderland gaat, worden Hameeda en haar zusjes gedwongen om bij de Nederlandse vrouw in te trekken. Even later maakt hun vader zijn kinderen zelfs wijs dat hun moeder dood is. Vanaf dat moment starten vader en stiefmoeder met de jarenlange geestelijke en lichamelijke mishandelingen. Hameeda moest niet alleen haar hele kindertijd haar gevoel uitschakelen, maar ze moest vooral leren om te gaan met het totale gebrek aan liefde en affectie. Na een zoveelste gewelddadige uitspatting van het ouderpaar loopt ze weg van huis en komt in een opvangtehuis terecht. Van dan af kan Hameeda langzaam maar zeker op zoek naar zichzelf. Ze moet leren omgaan met de pijnlijke gevolgen van het misbruik, maar vooral leren liefhebben en liefde geven.
Via dit boek over haar persoonlijke ervaringen met kindermishandeling (zij werd als kind jarenlang ernstig mishandeld door haar vader en stiefmoeder) en kindermishandeling in het algemeen, vraagt de Pakistaans-Nederlandse auteur om meer aandacht voor en en openheid over kindermishandeling.
Keywords: Kindermishandeling