Kinderen eerst ... : kijken, zien en waarnemen in de wereld van kindermishandeling, jeugdzorg en kinderbescherming - Van 't Hek, Huub, ....- (Assen : Koninklijke Van Gorcum, 2006)
Als 1979 wordt uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Rechten van het Kind, beseft niemand dat het tot 2006 zal duren eer Het Kind en zijn Rechten echt actueel zullen worden. Het boek ?Kinderen eerst.....? is een eerste stap die aansluiting zoekt bij de nieuwe tijdgeest. Het is een app?l aan de wetgever, de uitvoerder en de rechter. Vanuit elf verschillende invalshoeken worden de Rechten van Kinderen bezien, behandeld en gewogen. Theorie en praktijk gaan in het boek hand in hand. Niet alleen als een bijdrage aan het denken over kinderen en de werking van hun rechten. Maar vooral om de nieuwe tijdgeest handen en voeten te geven. Daarom zijn de verschillende bijdragen voorzien van illustratief grote-mensen-gedrag. Om te laten zien hoe het niet moet en om te illustreren hoe het ook kan. U heeft het allemaal nodig als u van het beschermen van kinderen en jeugdigen serieus werk wilt maken. Juist omdat wij die wereld hebben volgestopt met wetten, regels en protocollen en sommigen die wetten, regels en protocollen tot absolute waarheid willen verheffen. Wie wetten, regels en protocollen als waarheid en dus als uitgangspunt neemt van zijn handelen, komt niet aan bescherming toe, omdat hij/zij zich op voorhand geremd weet. Wie zich laat leiden door het kijken naar en het zien van overtuigende argumenten om het kind te beschermen, weet die argumenten na afloop waar te nemen en in te passen in een van de wetten, regels en protocollen. Omdat dat ene doel je altijd voor ogen blijft staan : ?Kinderen eerst.....?.
Keywords: Kindermishandeling