Stoppen en helpen : een adequaat antwoord op kindermishandeling - ten Berge, Ingrid, ....- (Utrecht : Nederlangs Jeugd Instituut, 2012)
In Nederland zijn naar schatting 119.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Deze kinderen zijn afhankelijk van volwassenen die signaleren dat zij thuis niet veilig zijn. De afgelopen jaren is vooral veel aandacht besteed aan het signaleren van kindermishandeling en minder aan hoe je kindermishandeling kunt stoppen en wat je moet doen om de schadelijke gevolgen voor kinderen te beperken. Deze handreiking is gebaseerd op literatuurstudie, aangevuld met praktijkervaringen, en levert een bijdrage aan de verbetering van het hulpaanbod aan mishandelde kinderen en hun ouders. De focus van het boek is fysieke en emotionele mishandeling en verwaarlozing binnen het gezin. De nadruk ligt daarbij op de psychosociale zorg; er wordt niet expliciet ingegaan op medische zorg en civielrechtelijke en strafrechtelijke interventies. De publicatie is bedoeld voor medewerkers van bureaus jeugdzorg, aanbieders van jeugdzorg of centra voor jeugd en gezin; maar ook andere professionals die zorgdragen voor de gezondheid of het welzijn van kinderen, zoals jeugdartsen en maatschappelijk werkers. Voor professionals die in en met gezinnen werken biedt deze handreiking bruikbare tips en veel nuttige (basis) informatie over het ontstaan en de gevolgen van kindermishandeling. © NBD Biblion
Handleiding voor professionele hulpverleners voor het signaleren en stoppen van kindermishandeling binnen gezinnen.
Keywords: Kindermishandeling