Kinderen die niet konden blijven : zestig jaar adoptie in beeld - Hoksbergen, René A. C. (René Aloysius Cornelis), 1940- (Soesterberg : Aspekt, 2011)
De emeritus hoogleraar Adoptie heeft met dit lijvige boek een standaardwerk over zestig jaar (interlandelijke) adoptiegeschiedenis (vanaf de Adoptiewet van 1956) het leven laten zien, dat van groot publiek en wetenschappelijk belang is. In zeven zeer uitgebreide hoofdstukken onderwerpt Hoksbergen de ontwikkeling van de adoptie in cultuur, politiek en beleid aan een scherpe en uiterst kritische analyse. Hierbij komen de rol en de positie van alle betrokkenen door de jaren heen ruim aan bot: van het ministerie van justitie, adoptie- en belangenorganisaties tot de geadopteerden en hun (adoptie)ouders. Diverse verhalen uit de praktijk lezen spannend en meeslepend, maar openen niet het oog van de lezer voor de diverse dilemma's die in de adoptieproblematiek en de flankerende zorg en begeleiding spelen. Tevens worden actuele ontwikkelingen als (commercieel) draagmoederschap en moderne voortplantingstechnieken bij de problematiek betrokken. De uitstekend gedocumenteerde publicatie bevat (matig afgedrukte) zwart-witfoto's, bijlagen, tabellen, registers en referenties. Een goed toegankelijk basisvademecum rond adoptie voor allen die met adoptie te maken hebben en/of erin geïnteresseerd zijn. © NBD Biblion
Geschiedenis van de adoptie in cultuur, politiek en beleid in Nederland vanaf de jaren vijftig.
Keywords: Adoptie