Wereldkind : praten met je adoptiekind - Wolfs, Renée, ....- (Soesterberg : Aspekt, 2011)
Heel wat adoptieboeken beschrijven de psychische problematiek rond adoptie. Dit boek is enigszins anders. Het gaat over de communicatie tussen ouder en kind. Het tracht een antwoord te geven op een hele reeks vragen waar adoptieouders en kinderen vaak mee zitten. De auteur schetst bij wijze van inleiding de belevingswereld van de adoptieouders en het adoptiekind. Nadien volgen een aantal hoofdstukken met heel veel praktische tips over hoe men als adoptieouder het adoptieverhaal en pijnlijke gegevens kan vertellen aan het kind. De auteur vermeldt hierbij telkens de meest geschikte leeftijden waarop bepaalde gegevens kunnen verteld worden aan het kind. Zij doet dit aan de hand van concrete voorbeelden. Deze leeftijden zijn uiteraard richtinggevend en kunnen verschillen van kind tot kind. In een volgend hoofdstuk worden aan de ouders een aantal gespreksvaardigheden aangeleerd en een aantal middelen aangereikt om over adoptie te (kunnen) praten en te reageren op de vragen van de kinderen. In de laatste hoofdstukken wordt stilgestaan bij het thema 'het omgaan met adoptierouw'. Je leest hoe u uw kind mogelijk tot steun kunt zijn en hoe u concreet kunt omgaan met het adoptieverdriet van uw kind.
Hoe en wanneer vertel ik mijn kind dat het geadopteerd is en wat is adoptierouw? Praktische informatie en tips voor adoptieouders van kinderen van ca. 0 t/m 12 jaar.
Keywords: Adoptie