De adoptiemonologen - Van Dongen, Marina, ....- ([s.l.] : Scriptum, 2013)
De Nederlandse freelancejournaliste Marina van Dongen tekende in haar boek De adoptiemonologen het persoonlijke verhaal op van geadopteerde Nederlanders. Zelf werd ze als jong meisje door een Nederlands echtpaar geadopteerd uit Griekenland. Met haar boek wil de auteur geadopteerden — 55.000 Nederlanders zouden adoptiekinderen zijn —vooral een forum bieden. Al te vaak komen geadopteerde mensen zelf nauwelijks aan het woord in verslagen van deskundigen die de voor en tegens van adoptie beschrijven, zo stelt ze in haar voorwoord. De levensverhalen die Van Dongen uit interviews distilleerde, gaan vooral in op de invloed van adoptie op de identiteit: adoptie betekent immers ‘afgestaan worden' en ‘opgenomen worden', maar bepaalt ook allerlei [lees meer] relaties. Naast een kort voorwoord, een dankwoord en een adressenlijst met ‘nuttige en informatieve (web) adressen en organisaties' bevat het boek 31 getuigenissen van geadopteerden. Allen zijn het Nederlanders van diverse pluimage: mannen en vrouwen, jongeren (de jongste is 28) en ouderen (de oudste is 71), bekend (zangeres Liesbeth List, schrijver Stephan Sanders, cabaretier Daniël Arends) en onbekend (enkele getuigenissen zijn ook anoniem). Ze hebben gemeen dat ze geadopteerd werden uit verschillende landen (Haïti, Zuid-Korea, Beiroet, Singapore) of uit Nederland zelf (Utrecht, Breda, Den Haag).
Levensverhalen van bekende en minder bekende Nederlanders die als kind werden geadopteerd.
Keywords: Adoptie