Methodiekboek ouderbegeleiding bij roldifferentiatie : ouders helpen bij het invullen van de ouderrol na plaatsing van hun kind in een pleeggezin - Haans, Gé, ....-; Robbroeckx, Luk, ....-; Hoogeduin, Joke, ....- (Amsterdam : SWP, 2010)
Na een (gedwongen) plaatsing van hun kind in een pleeggezin komen ouders in een 'zwart gat' terecht. De te verwachten hechting van het kind binnen het pleeggezin en de hun ontnomen opvoedingstaak leiden tot ontreddering en het gevoel 'alles' te hebben verloren. Om met de gecompliceerde en ingrijpende mechanismen van deze situatie om te gaan, is zowel voor ouders als voor hulpverleners uiterst moeilijk. Hoe kun je de ouders begeleiden bij hun verliesverwerking en het opnieuw invulling geven van de ouderrol? De auteurs, (ortho)pedagogen en psychologen, beschrijven op heldere en uiterst zorgvuldige wijze een methodiek die zo veel mogelijk frustraties, onmacht en ontgoocheling bij alle partijen (ouders, pleegouders, kind, hulpverleners) probeert te voorkomen. In een apart hoofdstuk komt de roldifferentiatie bij ouders met psychiatrische en verslavingsproblematiek, persoonlijkheidsstoornissen en een verstandelijke beperking aan de orde. Bevat begrippen- en literatuurlijst. Een methodiekboek voor sociaal-agogische opleidingen op hbo- en wo-niveau en de werkpraktijk. © NBD Biblion