In mijn koffer op zolder : levensverhalen van ouderen voor ouderen - Franssen, José, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008)
Talloze ouderen volgden cursussen om herinneringen uit hun leven te beschrijven. Wat betekende dat voor hen? De auteur is andragoog, pionier en autoriteit op dit gebied, waarover zij eerder vanuit verschillende invalshoeken publiceerde. Ze interviewde 27 ex-deelnemers en van ieder staan drie tot zeven zelfgeschreven levensverhaalteksten afgedrukt: korte, aansprekende verhalen met een thema. Dit boek is heel geschikt als inspiratiebron voor ouderen om bezig te zijn met hun levensverhaal. De teksten roepen herinneringen op en kunnen deelnemers aan schrijfgroepen inspireren. Werkers in de ouderenzorg (of familie) kunnen eruit voorlezen en ouderen zo helpen herinneringen aan vroeger wakker te roepen. De eenvoudige taal maakt de teksten heel toegankelijk, de onderwerpvariatie is breed en de teneur is positief, ook bij een enkele verdrietiger herinnering. De voorleesteksten staan in een iets groter lettertype. Het voorwoord beschrijft de verwevenheid van de auteur met levensverhalen. Een bijzonder inspirerend boek om met levensverhalen aan de gang te gaan. Met register. © NBD Biblion
Levensverhalen en interviews voor deelnemers aan schrijfgroepen van ouderen en om voor te lezen aan ouderen die hulp kunnen gebruiken om over vroeger te kunnen praten. Voor ouderen zelf en voor mensen die met ouderen werken.
Keywords: Ouderenzorg; Voorlezen ; ouderen