Oud, niet out! : over ouderen met een beperking en inclusie - Warnez, Johan, ....-; Schepens, Nathalie, ....-; Seynaeve, Caren (red.), ....- (Antwerpen : Garant, 2012)
Door de medische vooruitgang en meer kwalitatieve omgevingsfactoren leven mensen beduidend langer dan enkele decennia geleden. Deze vergrijzing doet zich ook voor in de gehandicaptensector. Ouder wordende mensen met een handicap zijn een relatief nieuw fenomeen. De veranderende zorgvraag confronteert ondersteuningsdiensten voor deze mensen met een handelingsverlegenheid: het ontbreekt de medewerker aan methodieken en vaardigheden om tegemoet te komen aan de veranderende fysieke en psychische noden van de bewoners met een handicap. Tegelijk moeten die diensten consequent denken in termen van volwaardig burgerschap en kwaliteit van bestaan. De voorzieningen worden door deze evoluties geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Momenteel [lees meer] beschikken ze vaak nog niet over de noodzakelijke middelen (competenties, methodieken en infrastructuur), ze zijn het nog niet gewoon om samenwerkingsverbanden aan te gaan en weten nog onvoldoende hoe ze de kaart van de inclusie moeten trekken.
Hoe kunnen we een volwaardig burgerschap en kwalitatief bestaan garanderen voor ouderen met een verstandelijke beperking? Auteurs met verschillende achtergronden (overheid, gehandicaptenzorg, wetenschap etc.) geven hun visie op de kwaliteit van het bestaan, beleidsopties, samenwerkingsverbanden, knelpunten en uitdagingen.
Keywords: Mentaal gehandicapte ouderen -- Hulpverlening