De eerste vrouw die 150 wordt, is nu al geboren : twaalf confronterende gesprekken over vergrijzing - Grobben, Jos, ....-; Vandormael, Bart, ....- (Leuven : Van Halewyck, 2003)
De vergrijzing van onze samenleving confronteert ons met vele uitdagingen. De houdbaarheidsdatum van mensen wordt maatschappelijk drastisch ingekort. De vijftigplusser behoort tot de ouderen. Hun maatschappelijke participatie is niet vanzelfsprekend. Ook de intergenerationale solidariteit komt onder druk te staan. De samenleving zal antwoorden moeten bedenken voor deze prangende problematiek, wellicht de prangendste van de komende decennia. Reflectie is daarvoor noodzakelijk. Vooral belangrijk daarbij is dat het fenomeen vanuit een brede waaier van invalshoeken benaderd wordt. Dat is de doelstelling van deze publicatie in opdracht van de socialistische mutualiteiten. Twee journalisten gingen spreken met twaalf deskundigen uit de levensbeschouwelijke hoek, de politiek, de media, de geneeskunde, de sociale sector en de academische wereld. Dat leverde evenveel confronterende gesprekken op. Elke geïnterviewde legt natuurlijk andere klemtonen vanuit de eigen achtergrond of deskundigheid. De geïnterviewden zijn Bea Cantillon, Kardinaal Danneels, Hugo de Ridder, Ad Dunning, Mark Elchardus, Guy Peeters, Paula Semer, Steve Stevaert, Christine van Broeckhoven, Freya van den Bossche, Frank van den Broucke en Etienne Vermeersch. Dit boek biedt een caleidoscopische kijk op de vergrijzing en een schat aan informatie en overwegingen. Mede door de gespreksvorm is het erg toegankelijk. [Guido Cuyvers]
Keywords: Vergrijzing