In de middag van het leven : over het belang van het levensverhaal voor de derde leeftijd - Prinsenberg, Gabriël, ....- (Amsterdam : SWP, 2014)
Dit boek begint met de derde leeftijd (de ouderdom) te omschrijven als 'dessert van het leven' om voort te gaan met 'Tijd voor levensverhalen' en 'Herinneringen, schatkamer of rommelzolder?' en te eindigen met: 'Als een moderne alchemist goud te maken van levenservaringen'. Het is een heel degelijk werk over de vooral uit Amerika bekende methode van 'biografisch leren en werken'. De bedoeling is om te komen tot een bewustwording van je wezen in eerdere levensfases, eventueel door het schrijven van een autobiografie. Ieder hoofdstuk begint met een citaat en eindigt met noten. Er zijn ook wel bezwaren. Zo voegt het boek niet zoveel toe aan het vorige werk: 'Biografisch leren en werken' (2005)*. Het is, mede door erg grondig formuleren, een moeilijk boek. Aan het eind wordt het wijdlopig, alsof de auteur toch vooral alles wilde vertellen wat maar enigszins met het onderwerp te maken had. De schrijver (Gouda 1932) is in onderwijs en vormingswerk actief geweest, ook in het buitenland. Sinds 1984 heeft hij gepubliceerd, vooral over levensloop en levensverhaal. © NBD Biblion
Beschouwingen over het nut van de 'biografische methode' van bewustwording over de levensloop voor ouderen.
Keywords: Ouderen