Mag ik ook wat zeggen? : empoweren van ouderen in een woon- en zorgcentrum - Geenen, Koen, ....- (Antwerpen : Garant, 2009)
Ouder wordende mensen moeten nog steeds knokken om als volwaardige partners in het sociale leven erkend te worden. Dat geldt des te meer wanneer ze zorgbehoeftig worden. Uit onderzoek blijkt dat ouderen steeds minder de beslissingen over zichzelf mee bepalen, zeker wanneer ze in een woon- en zorgcentrum verblijven. Deze vasttellingen brachten de auteurs van Mag ik ook wat zeggen? ertoe een methode te ontwikkelen die ouderen in een woon- en zorgcentrum terug een stem in het debat moet geven, met als leidend principe empowerment. Het boek biedt zowel theoretische inzichten als een methode en casus- en lesmateriaal. Vertrekkende van materiaal uit een eerste fase van hun onderzoek OMEGA ('ouder wordende mensen en hun kansen tot empowerment inzake gezondheid en autonomie') gaan de auteurs eerst op zoek naar de noodzaak, de betekenis en de relevantie van empowerment voor de doelgroep van zorgbehoeftige ouderen. Ze benadrukken dat empowerment meer is dan een methodiek: het moet een basishouding zijn. Het tweede deel van het onderzoek was daarom gericht op de ontwikkeling van een methode om de ouder wordende mensen op een 'empowerende' manier opnieuw inspraak te geven bij beslissingen over het eigen leven. Deze methode werd ook uitgeprobeerd in een zoon- en zorgcentrum. De auteurs beschrijven het empowerende proces, een competentieprofiel, de rol van de bewonersaandachtspersonen en de empowerende communicatie. Opdat deze methodiek blijvend in de organisatie zou worden verankerd is het volgens de auteurs noodzakelijk dat het woon- en zorgcentrum een goed werkend kwaliteitssysteem heeft. Met een uitgewerkt praktijkvoorbeeld tonen ze aan dat hun methode het verschil kan maken.
Keywords: Ouderenzorg