Waardigheid : voor wie oud wil worden - De Lange, Frits, ....- (Amsterdam : SWP, 2010)
Waardigheid roept associaties op met ouderdom, maar wat kan de betekenis van dat begrip precies zijn? De auteur (hoogleraar ethiek aan de Protestantse Universiteit, vestiging Kampen; auteur van diverse boeken met visies op goed oud worden en oud zijn en redacteur van het tijdschrift Geron) vergelijkt waardigheid met een schilderij dat is opgebouwd uit vier onderscheiden lagen, die onlosmakelijk met elkaar samenhangen. De auteur vindt aandacht voor waardigheid van belang, omdat ze niet meer vanzelfsprekend een positieve inhoud heeft. De mogelijkheid om waardig ouder te worden staat in de samenleving al meer decennia sterk onder druk als gevolg van uiteenlopende, eenzijdige en elkaar opvolgende visies in de samenleving op ouderen als groep. Ooit zag men hen als groep als afgeschreven patiënten, later - het tegendeel ervan - als mensen die soevereine burger zouden moeten zijn. Om de waardigheid van oudere mensen te zien en te ervaren, is aandacht nodig van wie met ouderen te maken heeft en van ouderen zelf. Dit passend (in zwart-wit) geïllustreerde, heldere boek inspireert daar zeker toe. Achterin een overzicht van geraadpleegde literatuur. © NBD Biblion
Keywords: Ouderen